X
GO
da-DKkl-GL
Praktiske informationer

Klimaet i Grønland er arktisk. I Sydgrønland er der lidt varmere i indlandet, og skovvækst forekommer i alle sydvendte dale langt fra havets kolde sommerluft. Det vil sige at klimaet i Sydgrønland kan betegnes som subarktisk, men med samme omskiftelighed som i normalt arktisk klima. Luften er som regel tør, hvilket giver en fornemmelse af, at temperaturen om sommeren er højere end den reelt er.

Fra maj til juli er det stort set lyst døgnet rundt og derfor kan man ikke se nordlyset, som er at finde på himlen fra det bliver mørkt om natten i starten af august, til midten af maj. Ellers kan nordlyset ses hver nat, når det er mørkt og skyfrit.

I Sydgrønland findes et fænomen, som kaldes storis. Det er is fra Polarhavet, som vandrer ned langs Grønlands østkyst til Sydgrønland og kan i større eller mindre grad skabe problemer for sejlads i området i månederne fra april til juli. Isen køler hele området ned og gør forsommeren kold og fugtig. Det er ikke muligt at forudsige, hvor meget is der kommer, endsige hvor længe det bliver liggende. Havstrømme og vind afgør hvor længe isen bliver liggende i området. Til tider kan alt være lukket og umuliggøre enhver form for sejlads, andre somre kan man sejle overalt.

På land er klimaet behageligt, og man kan opnå ganske høje temperaturer på varme sommerdage. De høje temperaturer giver meget gunstige levebetingel-ser for myg, som forekommer i imponerende stort antal. Foruden myg findes et andet lille insekt, kaldet knot eller kvægmyg (similium venustum). Det er derfor tilrådeligt at man anskaffer sig et myggenet enten før ankomst eller når man er i byen. Kvægmyggen er ligeglad med stort set alle myggeolier.
Når man er på havet eller fjorden er der ingen insekter, men luften kan føles meget kold. Derfor skal man have varme klæder, hue og vanter med, så man ikke pådrager sig en forkølelse.

Nedbør kan forekomme i bibelske dimensioner, men også glimre ved sit fravær. Således kan man i nogle måneder opleve både ørkenlignende og regnskovslig-nende mængder af nedbør. Ligesom den danske sommer er det svært at sige i hvilke perioder der er mindst nedbør, for det kan skifte fra år til år. Derfor er det absolut en god idé at tage sin regnfrakke med til Grønland.

Der er ingen veje mellem byerne i Grønland, så man sejler. I Europa har stort set hver familie en bil, i Grønland har man båd. Det betyder at der er en stor erfaring i at omgås havet, så det er en god idé at lytte til grønlænderne og respektere de beslutninger der bliver taget, for de ved, hvad de taler om. Generelt er det koldere på vandet end på land og derfor skal man klæde sig derefter.

 

Dog er usikkerheden en faktor, som er en stor del af livet her. Ordet for "når" er det samme som "hvis". Man hører ofte ordet "immaqa", som betyder mulig-vis eller måske, men kan samtidig betyde "muligvis ikke" eller "måske ikke". Kommer vi ikke af sted i dag, så gør vi det måske i morgen. Det er vejret og naturen, der bestemmer.

Det vigtigste for grønlænderne er dog at have det godt sammen. Man griner og smiler som oftest sammen, og det er dog også hyggeligere at hygge sig end at være ængstelig hele tiden. Grønlænderne er verdensmestre i at få tiden til at gå og langt de fleste har et spil kort med i lommen når de rejser.

Skal man vandre i fjeldet findes der nogle grundlæggende regler, som man bør følge:

Vær forsigtig med brug af åben ild, og sluk altid efter med vand, ikke jord eller sand. Begræns brug af levende vegetation til brændsel - den grønlandske vegetation vokser meget langsomt. Således kan man sige, at der går rundt regnet 40-50 år, før naturen kommer sig efter overdreven brug. Man ser det tydeligt ved indlandsisens rand, hvor der går cirka 50 år fra isen bevæger sig tilbage og til der er normal bevoksning, hvor isen engang var.
I Grønland er der en stigende bevidsthed om ikke at forurene naturen, men stadig er der mange steder, hvor Grønland ser mindre ren og uforurenet ud end det er ønskeligt. I Sydgrønland er man gode til at holde byerne rene i forhold til andre dele af landet. Men vis et godt eksempel og tag dit affald med dig - også selv om der måtte ligge andet affald på stedet. Organisk affald bør dækkes af store sten eller smides i klippesprækker, da polarræven kan grave meget dybt. Det er god praksis i Grønland ikke at smide fiskeind-volde og fiskehoveder i ørredelve og søer.

Gode råd før man går på vandring korte som lange ture:
Fortæl overnatningsstedet hvor du går hen og hvornår du forventer at være tilbage.
Lyt til vejrudsigten!
Lyt til gode råd fra erfarne vandrere.
Vær forberedt på dårligt vejr og ulykker, selv på kortere ture.
Gå aldrig alene.
Vend om før forholdene bliver for kritiske.
Spar på kræfterne og kig efter hvilesteder, mens der stadig er tid.
Medbring altid det nødvendige førstehjælpsudstyr.
Medbring altid ekstra varmt tøj, selv på kortere ture.
Tag flere lag tøj på, som kan tages af efter hvor varmt det er og hav en ulden trøje eller fleece med i tasken.


Dette var ganske kort nogle informationer, som er gode at have, når man skal rejse til Grønland. Man kan have 20 kilo med, når man rejser til Grønland, men husk at lad der være lidt luft til souvenirs. Tænk jer altid om en ekstra gang, når I pakker kufferten, og husk at veje den, når I er færdige; Air Greenland er meget strikse med hensyn til bagage overvægt.

Hav en rigtig god rejse og ophold!

NB: Idrætshallen, som ligger ved siden af Sulisartut Højskoliat, tilbyder badefaciliteter for camperende gæster i sommermånederne.